nuffnang

Friday, January 13, 2017

berfikir mengenai diri sendiri lebih dari berfikir mengenai orang lain...kerana dirimu sungguh berharga...




Salam...

gile lame x bukak blog2 ni bagai...harini xtau ape gile tergerak nk bukak balik blog ni
hope pas ni ade mase nk cite bukan2 kat sini wlaupun ak sendiri fikir yg aku syok sendiri..


nah...ak pyung gmbo skrg berbeza x dri dulu2

Monday, July 18, 2011

alhamdulillah...aku masih diberi peluang untuk bernafas

tarikh
17/7/2011
masa
5.58 minit pagi
tempat
lampu isyarat Tesco Rawang
suasana
masih dalam kegelapan subuh
butir2 kemalangan 
kemalangan membabitkan sebuah lori dan 2 buah kereta
sebab-sebab kemalangan
pemandu lori yang bebal xtau trafik light merah tu ape...
alasan pesalah
sorry la..xperasan

pengalaman yang xmampu aku lupakan...
trauma aku di buatnya...
aku ngan member aku bru balik dari kl..
maklumle bru dapat gaji...hihihi

n dalam perjalanan menuju ke rumah kami di Prima Beruntung...
aku yg drive so...
aku benti la kat trafik light...
yela da trafik light tu merah...aku benti la....
tau x trafik light merah tu camne...

ha camni la klu tarfik light merah di awal pagi dan juga...merah tandanya berhenti...
bukan pe letak gmbo ni...kgkadang tu ade org yg masih xtau trafik light merah ni camne...

aku perasan belakang aku kosong...tiada kenderaan lain kecuali sebiji Avanza yang turut berhenti kat tepi aku...

ni la gambaran die....
sepatutnya time trafik light merah...
kene berhenti
tapi ade la manusia tah jenis ape tah
xfhm kot maksud trafik light tu....

n ni la hasilnya dari kecuaian org yg aku ngn member2 aku nak pijak2 kan tp xkesampaian

 da la kete member aku...
mampus ak nk jwb ngn apak die...hihihihi
 tgok la sendri kerosakan die camne...
 ni lak avanza yg sebelah aku tu
hancur la jugak kete die...
tayar pun bocor...korg bygkn la brpe kuat hentaman lori cine belo tu

ni la bentuk beso lori tu...
tp bukan lori ni la kan..
n blakang die sebiji camni...
lori tu dri selayang nak ke penang
da klu kat rawang da macam hape
camne la sampai ke penang
tah ape lagi la dilanggornye



tapi apa pun aku xboleh salahkan lori ni semata-mata
dah klu takdir menentukan
apa yg mampu aku lakukan
benda nak jadi,jadi jugak
sudah itu ketentuan-Nya
aku relai dan pasrah kepada Nya
dan aku juga bersyukur 
kerana diberi peluang untuk masih bernafas di muka bumi ini
mungkin ada hikmah disebaliknya
aku juga bersyukur kerana
tiada nyawa yang teragut serta tiada sebarang kecederaan 

ajal xkira dimana atau bila akan menjemput kita
beringatlah wahai teman-teman

Saturday, July 9, 2011

betul kot cakap oh media.....

bercinta itu tidak salah..tapi adakah cinta yang membuatkan anda kenyang???


berfikir mengenai diri sendiri lebih dari berfikir mengenai orang lain...kerana dirimu sungguh berharga...

Wednesday, July 6, 2011

myMetro | 50 peratus tenaga berkemahiran tinggi menjelang 2020

myMetro | 50 peratus tenaga berkemahiran tinggi menjelang 2020

akhirnya......
ade jugak penerimaan dan pengiktirafan bidang kemahiran yang selalu dipandang serong oleh pemegang kelulusan akedemik...
kini bidang kemahiran juga setaraf dengan akedemik...
HIDUP BELIA BERKEMAHIRAN !!!!!!!!!!!!


berfikir mengenai diri sendiri lebih dari berfikir mengenai orang lain...kerana dirimu sungguh berharga...

Tuesday, June 14, 2011

reading or posting????

aku suka membaca dari menulis...
n sebab tu jugak aku suka blogwalking dari mengupdate blog aku,,,
sbb tu jugak lah...da lame aku x update blog aku...
(xupdate x bererti aku x bukk blog...everyday kot login)...
bukan pe...cume xtau n xde idea nak sharing pape...
membace boleh menambah ilmu...menulis boleh berkongsi ilmu....
buat mase skarang...membace kot yg lebih aku perlukan...
(bile ilmu dah pnuh dikepala bru lah sedap nak bersharing2 kan...)

myself is the orange one....
maybe i like orange...
sweet n like brave right??

Thursday, May 26, 2011

setelah penat diri di uji dengan latihan fizikal...














berfikir mengenai diri sendiri lebih dari berfikir mengenai orang lain...kerana dirimu sungguh berharga...

Wednesday, May 4, 2011

latihan industri/industrial training/praktikel n seangkatan dengannya

lame gile aku x update blog aku...
lantakla...aku gak yg bace sendiri kang...
aku agak ke bz an skang ni...
maklum la da nak abis...
n skang tertumpu tuk cari tmpat.... 
latihan industri@L.I@praktikel@industrial training @ tah apekebende lgi yang orang panggil...
penat je blajo sampai executive automotive kalau nak prktikel kat bengkel..tu yang sengsare skit nak cari tmpat..
so... ni yang nak sharing ngan korang sal information yang aku dapat...
n aku nak apply...
dapat x dpat tu no 2 kan...
kalau ade rezeki ade la...
tapi pada sapa yang dah ade pengalaman n tau serba sedikit sal tempat2 ni...
sharing2 la ngan aku k....
















p/s : cer ajo camne nak msukkn gmbo yang leh click 4 enlarge...






berfikir mengenai diri sendiri lebih baik dari berfikir mengenai orang lain...kerana dirimu sungguh berharga...

Thursday, April 7, 2011

JANGAN KAHWINI PEREMPUAN YANG ADA 6 SIFAT INI



biarlah alam perkahwinan seindah ini..

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.

5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.



ps: tuk psngan yg da nak kawin yer...bukn pe...tkut nyesal kemudian hari....papepun...no body perfect...biarlah sampai ke akhir usia....